Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

Παράλληλα με την κατασκευή της ιστοσελίδας και την ανάρτηση σε αυτή των εκδηλώσεων του γυμνασίου μας, θελήσαμε να μάθουμε πως ήταν το σχολείο μας στο παρελθόν, δηλαδή όταν οι γονείς μας ήταν μαθητές σε αυτό. Έτσι φτιάξαμε ένα ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα αυτής της μικρής έρευνας παρατίθενται παρακάτω:

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 

ΕΠΩΝΥΜΟ:

ΟΝΟΜΑ:

ΗΛΙΚΙΑ:

 

1)Ποια περίοδο φοιτήσατε στο Γυμνάσιο;        

 

 

 

2)Πόσα χρόνια ήταν το γυμνάσιο τότε;

                                                                               

 

 

3)Ήταν μεικτό ή αρένων και θήλεων μόνο;

 

 

 

4) Ποια μαθήματα κάνατε;

 

 

 

5)Πόσες ώρες και μέρες συνολικά την εβδομάδα;

 

 

 

 

6) Στο μάθημα χρησιμοποιούσατε δημοτική ή καθαρεύουσα ;

 

 

 

7) Πόσοι μαθητές ήταν στην τάξη;

 

 

 

 

8) Ήταν περισσότερα τα κορίτσια ή τα αγόρια;

 

 

 

 

9) Πώς ήταν οι αίθουσες και οι συνθήκες του κτιρίου (θέρμανση, τουαλέτες, αν υπήρχε κυλικείο και πώς ήταν);

                       

 

 

 

 

10) Πώς ήταν το κλίμα μέσα στην τάξη στην ώρα του μαθήματος (αυστηρότητα, πειθαρχία);

 

 

                                  

 

11) Είχατε αλλοδαπούς συμμαθητές;

 

 

                                            

 

 

12) Αν, ναι πώς τους αντιμετωπίζατε;

                        

 

 

 

 

13) Τι άποψη είχε η οικογένεια για το σχολείο (οι γονείς έσπρωχναν τα παιδιά τους να συνεχίσουν στο γυμνάσιο);

 

Τα συμπεράσματα μας ήταν:


ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ...

 

Προκειμένου να εμπλουτίσουμε το περιεχόμενο της ιστοσελίδας μας με ενδιαφέροντα θέματα και επιπλέον υλικό, σκεφτήκαμε να κάνουμε μία απόπειρα παρουσίασης του σχολείου της Αγίας Παρασκευής του σήμερα συγκριτικά με το σχολείο του χθες. Έτσι λοιπόν δουλεύοντας ομάδικά, συντάξαμε ερωτηματολόγια με σκοπό να «εξιχνιάσουμε» τις διαφορές ή και τις ομοιότητες που έχει το σχολείο μας, έτσι όπως εμείς το γνωρίζουμε και το ζούμε, με το σχολείο παλαιότερων χρόνων.

 

Οι ερωτήσεις, όπως θα διαπιστώσετε, αφορούν διάφορα ζητήματα που περιστρέφονται γύρω από τη σχολική ζωή, ενώ το ερωτηματολόγιο απαντήθηκε από συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των μελών της ομάδας μας τα οποία φυσικά φοίτησαν κατά το παρελθόν στο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής. Οι ερωτηθέντες, όπως προέκυψε, υπήρξαν μαθητές του σχολείου μας μεταξύ των ετών  1972 και 1989.

 

Ιδού λοιπόν οι πληροφορίες που καταφέραμε να συλλέξουμε, με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα της μικρής μας έρευνας:

 

Προσδεθείτε...       

 

  • Το σχολείο της Αγίας Παρασκευής κατά τη διάρκεια των ετών αυτών ήταν μεικτό. Αυτό σημαίνει ότι φοιτούσαν αγόρια και κορίτσια μαζί, ακριβώς όπως και σήμερα!!!


Σημείωση: Τα σχολεία έγιναν μεικτά με νόμο το 1979.


  • Τα χρόνια εκείνα δεν διδάσκονταν οι μαθητές πληροφορική, τεχνολογία, β΄ ξένη γλώσσα και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε α΄ ξένη γλώσσα. Κατά τα άλλα, τα μαθήματα ήταν  ...  τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!

 

  • Όσον αφορά τις ώρες και τις μέρες διδασκαλίας, δεν ισχύει το «κάθε πέρσι και καλύτερα» ή μήπως ισχύει; Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πήγαιναν σχολείο και τα Σάββατα, ενώ έκαναν μάθημα 5 ώρες ημερησίως!!! Κατόπιν, το σύστημα άλλαξε, τα Σάββατα καταργήθηκαν και οι ώρες διδασκαλίας αυξήθηκαν σε 6 την ημέρα. Σήμερα, ευτύχως δεν έχουμε μάθημα τα Σάββατα, άλλα κάποιες μέρες έχουμε κάτι 7ωρα ... ατελείωτα... Τα συμπεράσματα είναι δικά σας ...

 

  • Κάποιοι από τους ερωτηθέντες έζησαν μεγάλες στιγμές, καθώς τα σχολικά βιβλία, όταν φοιτούσαν στο Γυμνάσιο, ήταν γραμμένα στην καθαρεύουσα !!! ( Αυτό ακούγεται εφιαλτικό...)

Σημείωση: Επίσημα η καθαρεύουσα καταργήθηκε το 1976, ενώ το πολυτονικό το 1981.

 

  • Ο αριθμός  των μαθητών στην τάξη ποίκιλε ανάλογα με τη «φουρνιά». Υπολογίσαμε ότι κατά μέσο όρο ήταν περίπου 27 παιδιά σε κάθε τάξη. Πάνω κάτω, δηλαδή, σαν και σήμερα!

 

  • Όσο ο χρόνος γυρίζει πίσω, τα αγόρια υπερέχουν αριθμητικά στην τάξη, γιατί τα κορίτσια, σύμφωνα με τα ήθη και τις απαιτήσεις των καιρών, μένουν στο σπίτι για να γίνουν καλές νοικοκυρές και να καλοπαντρευτούν. Τα πράγματα όμως, με το πέρασμα των ετών αλλάζουν και αγόρια και κορίτσια δίνουν ισάριθμα το παρόν στο σχολείο.

 

  • Καθώς το κτίριο του σχολείου μας παραμένει αειθαλές, οι αίθουσες διδασκαλίας ήταν ακριβώς όπως και σήμερα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία έχουν να θυμούνται την ξυλόσομπα που τους ζέσταινε στην τάξη τα χειμωνιάτικα πρωινά. Κάθε παιδί μάλιστα, λένε, έπρεπε να φέρνει και από ένα κούτσουρο. Το κυλικείο τότε ήταν υποτυπώδες και οι τουαλέτες έξω. Όσο βέβαια περνούσαν τα χρόνια τα πράγματα έπαιρναν τη μορφή που έχουν σήμερα.

 

( Να τα ακούνε αυτά κάποιοι από εμάς για να μαθαίνουν να εκτιμούν αυτά που τους παρέχονται σήμερα.)

 

  • Κατά κοινή ομολογία των ερωτηθέντων οι καθηγητές την ώρα του μαθήματος ήταν πολύ αυστηροί και επικρατούσε πειθαρχία στην τάξη, χωρίς φυσικά να λείπουν και τα «ζιζάνια» που έσπαγαν τη μονοτονία. Ο φόβος και ο σεβασμός κυριαρχούσε.

 

( Στο σημείο αυτό αφήνω τον καθένα σας να κάνει το δικό του σχόλιο σχετικά με το παρόν.)

 

  • Κατά τη χρονική περίοδο 1972 με 1989 δε φοίτησαν στο σχολείο αλλοδαποί μαθητές. Ούτε και σήμερα υπάρχουν.

 

  • Παλαιότερα, οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις προτιμούσαν να σταματήσουν τα παιδιά τους από το σχολείο είτε για να τους βοηθήσουν στα χωράφια και να ενισχύσουν το οικογενειακό εισόδημα ή για να τα παντρέψουν και να ανεξαρτητοποιηθούν. Στη σημερινή εποχή οι περισσότεροι γονείς έχουν, ευτυχώς, κατανοήσει την αξία της εκπαίδευσης  και έτσι το να τελειώσει κάποιος το σχολείο θεωρείται αυτονόητο!!!

 

Τα μέλη της ομάδας εργασίας του Γυμνασίου Αγ. Παρασκευής